6 Şubat 2014 Perşembe

Tarihin En Marjinal Kadınları

Dövme yaptırmak,günümüzde bile çekinilen ve belki de toplum tarafından eleştirilen bir şey olsa da dünya tarihine baktığımızda bu durumu hiç önemsemeyen insanlar ve belki de çoğumuz tarafından abartılmış olarak tanımlanabilecek durumlarla karşı karşıya kalabiliyoruz. Dövme,gerçekten büyük bir sanat benim kanaatimce. Fakat aşırısı gerçekten hem sağlık açısından zararlı -kansere neden olabiliyor- hem de toplum açısından kötü görüntülere neden olabiliyor. Dövme yaptıranlar toplum tarafından -herkesi kastetmiyorum- marjinal veyahut uç insanlar olarak adlandırılabiliyor.

Bunu geçen bir internet sitesinde gördüm ve 'Evet,bu kadınları herkesle paylaşmalıyım' diye düşündüm. İşte tarihin en marjinal kadınları:





Zamanın şartlarına göre düşündüğümüz zaman bu kadınlar gerçekten 'zamana ve topluma meydan okumuş' tabirinin birebir örneği sayılabilirler.


Bu fotoğraf 1911'de çekilmiş ve bu kadın Amerika Birleşik Devletleri'nin bilinen ilk dövme sanatçısı Maud Wagner.


Ama tarihlere ve fotoğraflara baktığımız zaman aslında kadınların dövme tutkusu çok eskilere dayanıyor. Örneğin fotoğrafın kahramanı Bayan Williams bu fotoğrafı 1897 yılında çektirmiş.


1897/Emma de Burgs



Yıl 1928.


Yıl 1930/Kahramanımız Betty Broadbent.



Yıl 1930.


Yıl 1930/Kahramanımız Betty Broadbent


Yıl 1936




Yıl 1960. Bu fotoğrafları çektiren ve bu dövmeleri yaptıran marjinal kadınımızın ismi Pam Nash.


Yıl 1964.


Yıl 1965.

Bu kadınlar gerçekten de çağa meydan okuyan kadınlar. Biz günümüzde bunlara her ne kadar cesaret edemesek de onlar çoğu şeye rağmen bu dövmeleri yaptırarak tarihe kazınmış ve günümüze kadar gelebilmeyi başarmışlardır.

0 yorum: