5 Şubat 2014 Çarşamba

KIRK ODA


Murathan Mungan'ın hikaye kitaplarından bir tanesi. İçinde 9 tane hikaye bulunuyor.Genel olarak masallara yönelik eleştirmeler,tarizler bulunuyor kitabın içeriğinde.Dil akıcı olmasına karşın bazı yerlerde okuyucuyu sıkıyor açıkçası.



'Tüller içinde bir Gelin,Karalar içinde bir Damat'(Çelişkinin Sosyal Apaçıklığı)

Burada olduğu gibi sosyolojik unsurlar hakkında da eleştirilere yer verilmiştir.Masalların bazı yanlarına dikkat çekmek isteyen yazar Külkedisi için




'İyikalpliliğin geleneksel mitolojisi gereğince Külkedisi de annesi gibi çok iyi kalpli ve çok güzeldi.İyi kalplilik hem miras hukukuna benziyor,hem de Mendel Yasalarına göre işliyordu.


Masallara iğneleyici fakat bir o kadar da esprili bir bakış açısı getirmiş. Külkedisi veyahut diğer hikayelerden yola çıkarak insanlara hayatla ilgili tavsiyeler verilmeye çalışılmış.
Murathan Mungan,ayrıca masalların orijinal yüzlerini de bizlere sunmayı ihmal etmemiş.Kitapta orijinallerinden birebir alıntı çeviriler var. 



'Ayrı iki kalkış yerinden aynı anda hareket ederek birbirine doğru -saatte şu kadar hızla-ilerleyen iki tren ne kadar sonra karşılaşırlar?Asıl sorun: Ne kadar sonra karşılaşırlar ilk karşılaştıklarından?


Hikayeler ilahi bakış açısıyla yazılmasına karşın bazı yerlerde birincil tekil kişi kullanılmış. Karekterlerin içsesleri de okuyuculara duyrulmak istenmiş besbelli. Karekterleri daha iyi anlayalım diye yapıyor bunu.
Mungan,her şeyi okuyucunun hayal edebileceği bir biçimde yazmayı uygun bulmuş. O yüzden kısa açıklamak bulunuyor cümle içlerinde. Karekterler kendi ile de çelişiyorlar,düşüncelerinde gelgitler yaşıyorlar.
Ruhsal çözümlemelere ve betimlemelere bolca yer verilmiş.

Bence okunması gereken kitaplardan biri. İyi okumalar :) 


0 yorum: